GEBRUIK VAN ZENDERS BIJ DE JACHT
Goed nieuws voor al wie gebruik maakt van zenders bij de jacht: sinds begin september 2012 werd er in overleg met het BIPT en de belangenverenigingen voor jagers een nieuwe wetgeving uitgewerkt, waardoor er nu eindelijk een wettelijk kader bestaat betreffende het gebruik van zendontvangers (walkie-talkies dus) bij de jacht.Die nieuwe wetgeving is er gekomen omdat er heel wat jagers gebruik maakten van walkie-talkies op frequenties die hier in België eigenlijk niet waren vrijgegeven voor de jacht.
Om het één en ander wat beter te reglementeren en de jagers en hun zenders als het ware uit de "illegaliteit" te halen, werd deze nieuwe wetgeving opgesteld. Wat meer gedetailleerde informatie over deze nieuwe wetgeving kan je terugvinden op de website van Hubertus Vereniging Vlaanderen vzw.
Hieronder gaan we wat verder in op de toestellen die toegelaten zijn voor gebruik bij de jacht.
Zijn sowieso toegelaten :
- het gebruik van GSM-toestellen
- het gebruik van PMR446 walkie-talkies, dit zijn vergunningsvrije toestellen die door iedereen mogen gebruikt worden op de 8 "publieke" walkie-talkie frequenties. Hier is een overzicht van deze vergunningsvrije toestellen ...
- het gebruik van CB-toestellen, dit zijn dan voornamelijk toestellen die in de (terrein)wagen gemonteerd zitten, en waarmee op de 27MHz-band kan gecommuniceerd worden (40 voorgedefinieerde frequenties).
- NIEUW: het gebruik van professionele walkie-talkies op 8 voorgeprogrammeerde jacht-frequenties (zie lager)
--> Bekijk hier ons aanbod van walkietalkies
Zijn niet toegelaten (vroeger niet, en nu nog steeds niet)
- Radio-amateur toestellen waarvan het frequentie-bereik werd aangepast
Enkele woordjes uitleg ...
In het verleden kochten heel wat jagers zenders van het type Kenwood TH-K2E(T). Dit zijn toestellen bedoeld voor radio-amateur gebruik op VHF, binnen het frequentiebereik 144-146 MHz. Een ander type toestel was bijvoorbeeld de Kenwood TH-F7E, een dualband VHF/UHF toestel voor radio-amateurgebruik.
Het gebruik van deze toestellen op radio-amateurfrequenties is perfect legaal, op voorwaarde dat je over een radio-amateurvergunning beschikt. Maar ... sommigen opteerden ervoor om deze toestellen via een kleine ingreep "uit te breiden" voor gebruik op de volledige VHF-band, dus van 136-174 MHz. Op dat moment beantwoordt het toestel echter niet meer aan de wettelijke normen voor radio-amateur toestellen, en is het toestel dus eigenlijk "illegaal". En het maakt niet uit of je nu wel of niet over alle benodigde vergunningen beschikt, het toestel zélf is niet conform de wet en mag dus niet gebruikt worden. Vroeger niet, en nu nog altijd niet.
Wil je tóch op de specifieke jachtfrequenties communiceren, dan moet je je een professionele walkie-talkie aanschaffen. Dit zijn walkie-talkies die geprogrammeerd worden op welbepaalde frequenties, en die enkel en alleen op die frequenties bruikbaar zijn.
Een populair voorbeeld van dergelijke professionele walkie-talkies is de Kenwood TK-2000.
Deze professionele toestellen worden door de verkoper voorgeprogrammeerd op de acht specifieke jacht-frequenties die in België toegestaan zijn. De te gebruiken frequenties kunnen verschillen van provincie tot provincie, zie tabel hieronder. De toestellen zijn klaar voor gebruik wanneer je ze aankoopt in de winkel, je hoeft zelf geen programmatie meer uit te voeren. Het enige wat je moet doen is hetzelfde kanaal selecteren als je jachtpartners, meer niet ...
(groene frequenties zijn toegelaten, rode frequenties zijn verboden. In W-Vl gebruik je dus kanaal 6 of 7, in Antwerpen gebruik je kanaal 1 of 4 of 5, enzovoort enzoverder ...)
Merk op: een toestel aanschaffen is één ding, maar daarnaast moet je ook over een vergunning beschikken om die jacht-toestellen te mogen gebruiken. Meer info over de aanvraag van je jachtzender-vergunning kan je terugvinden op de website van Hubertus Vereniging Vlaanderen vzw (zie banner hierboven), of bij het BIPT :
BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie)
Ellipse Building - Gebouw C, Koning Albert II-Laan 35
B-1030 Brussel - Tel: 02/226.88.88
E-mail : info@bipt.be
--> Bekijk hier ons aanbod van walkietalkies
Gerelateerde berichten