Voetbal: sportvoeding
In de voetbalwereld zie je al veel technologie verschijnen op professioneel niveau. GPS trackers en sportvoeding is daar al een tijdje standaard. Op amateur niveau is dit nog helemaal niet doorgedrongen. Maar ook hier kan sportvoeding tijdens wedstrijden heel wat voorsprong geven op de concurrentie.
Sportvoeding in voetbal
Een goed doordacht voedingsplan is van cruciaal belang voor voetbalspelers, zowel op trainingsdagen als wedstrijddagen.
VOOR EN TIJDENS een voetbaltraining/wedstrijd.
Tijdens een voetbalwedstrijd hebben spelers behoefte aan de volgende zaken:
- Koolhydraten: Voor energie en het handhaven van de bloedsuikerspiegel. Voorbeelden zijn sportdranken, energierepen, en fruit zoals bananen of sinaasappels.
- Water: Voor hydratatie en om uitdroging te voorkomen. Regelmatig drinken tijdens pauzes is essentieel.
- Elektrolyten: Voor het behouden van de zoutbalans en het voorkomen van krampen. Deze zitten in sportdranken of elektrolytensupplementen.
Door een juiste balans van deze elementen te handhaven, kunnen spelers hun energieniveau en prestaties gedurende de wedstrijd op peil houden.
6D sportvoeiding: Voetbalspelers halen hun energie tijdens intensieve training en wedstrijden voornamelijk uit koolhydraten, dewelke in het lichaam worden opgeslagen onder de vorm van glycogeen. Toch is deze glycogeenvoorraad beperkt en slechts voldoende om 75-90 minuten intensief te sporten.
Bij 1,5-2 uur durende intensieve veldtrainingen is het dus aangewezen om net voor, en/of tijdens elk uur inspanning 30g koolhydraten in te nemen onder de vorm van sportdranken, gels en/of repen. Doe je dit niet, dan zal dit een negatief effect hebben op jouw uithouding, sprintprestaties en sport specifieke vaardigheden zoals dribbelen, passen en schieten.
Kies in eerste instantie voor een kwalitatieve sportdrank, zo vul je naast energie (koolhydraten) ook jouw vocht- en zoutverliezen weer aan. Elke 15-20 min een 150-200 ml drinken is vaak al voldoende. Hoeveel jij exact moet drinken zal voornamelijk afhangen van jouw zweetverliezen en kan je zelf bepalen door middel van een zweettest. Tijdens kortere trainingen (<60 min) zoals krachtsessies en minder intensieve sessies zoals tactische trainingen of hersteltrainingen, is de inname van koolhydraten vaak minder essentieel.
HERSTELLEN na een voetbaltraining/wedstrijd.
Na een voetbaltraining of -wedstrijd hebben spieren behoefte aan de volgende voedingsstoffen:
- Eiwitten: Voor spierherstel en -opbouw. Goede bronnen zijn kip, vis, eieren, en zuivelproducten.
- Koolhydraten: Voor het aanvullen van de glycogeenvoorraden. Kies voor volkoren producten, fruit en groenten.
- Vetten: Voor langdurige energie en ondersteuning van de celstructuur. Gezonde vetten vind je in noten, zaden, en avocado.
- Vitaminen en mineralen: Voor herstel en spierfunctie. Vooral magnesium, calcium, en kalium zijn belangrijk. Deze zitten in groene bladgroenten, bananen en noten.
- Water: Voor hydratatie en het afvoeren van afvalstoffen.
Deze combinatie van voedingsstoffen zorgt voor een optimaal herstel en versterking van de spieren na intensieve inspanning.
6D sportvoeding: Na de training is de inname van 20-30g snel-opneembaar wei-eiwit geadviseerd voor een optimaal herstel van de spieren. De WHEY PROTEIN of WHEY DRINK geniet dus de voorkeur na krachttrainingen en minder intensieve veldsessies, terwijl de RECOVERY SHAKE de beste keuze is wanneer een gelijktijdige koolhydraatinname wenselijk is. Bijvoorbeeld na een intensieve veldsessie met weinig hersteltijd (pre-season), na wedstrijden, maar zeker ook op wedstrijddag-1 omdat je dan bewust de inname van koolhydraten wil verhogen richting de wedstrijd. Ook een regelmatige inname van eiwitten doorheen de dag is belangrijk ter optimalisatie van de trainingsadaptaties en/of spieropbouw. Hoewel eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren, zuivel en kwalitatieve plantaardige vleesvervangers de voorkeur genieten bij de hoofdmaaltijden en snacks, bieden de PROTEIN BAR, WHEY PROTEIN of WHEY DRINK een praktisch alternatief wanneer nodig.
Gerelateerde berichten