Fenix 8 Serie | Een overzicht van de nieuwste sporthorloges

De Garmin Fenix 8 serie is vandaag, 27 augustus 2024, uitgebracht met nieuwe hardwarefuncties en markeert voorlopig het einde van de Garmin Epix-serie, die nu is samengevoegd onder de Fenix-merknaam. Dit betekent dat er zowel MIP- als AMOLED-displays beschikbaar blijven, hoewel de prijzen hoger liggen dan voorheen.

De Fenix 8 introduceert enkele belangrijke hardwareverbeteringen, waaronder een luidspreker en microfoon voor het voeren van telefoongesprekken en het gebruik van een nieuwe offline spraakassistent. Daarnaast biedt het horloge nu de mogelijkheid om spraaknotities op te nemen. Ook zijn er lekvrije knoppen en een dieptemeter toegevoegd, waarmee functies voor scuba- en vrijduiken mogelijk zijn. De MIP-gebaseerde Solar-edities hebben een langere batterijduur dankzij een nieuw zonnepaneel.

Naast deze hardware-updates heeft de Fenix 8 een vernieuwde gebruikersinterface. Deze combineert elementen van de Forerunner 965-interface met die van de Epix Pro, en heeft verbeteringen aangebracht in widgets, instellingen, workout- en navigatiefuncties om de gebruiksvriendelijkheid te vergroten.

 

Wat is er nieuw?

De release van de Fenix 8 introduceert enkele belangrijke veranderingen, maar de lijst met nieuwe functies is relatief beperkt. De grootste verandering is een herstructurering van de merknaam:

De Fenix-serie, die gebruikmaakt van MIP-displays, wordt nu 'Fenix 8 Solar' genoemd. – De Epix-serie, die beschikt over AMOLED-displays, valt voortaan onder de naam 'Fenix 8', waarbij de Epix-naam wordt afgeschaft. Hiermee worden twee horloges met vergelijkbare software en functies, maar verschillende schermtypen, onder één merknaam samengevoegd.

De Enduro-serie blijft op dat vlak ongewijzigd en de nieuwe Enduro 3 behoudt het MIP-display, gekend om zijn ongelooflijk sterke batterij.

Naast de Fenix 8 bestaat er nu ook een Fenix E. De Fenix E heeft heel wat van de nieuwe software features, maar zonder de nieuwe hardware van de fenix 8. Hierdoor is de prijs van de Fenix E een stuk lager.

Belangrijke veranderingen in de Fenix 8 zijn:
 

  • Een microfoon en luidspreker voor het voeren van telefoongesprekken en het gebruik van spraakassistenten.

  • Lekvrije knoppen, een dieptemeter en bijbehorende functies voor duiken.
  • Grotere displays voor de kleinere modellen, waarbij de schermformaten zijn vergroot van 1,2” naar 1,3” en van 1,3” naar 1,4”.
  • Voor de Solar-editie is het zonnepaneel verbeterd (nu enkel een ringvormig paneel aan de rand van het scherm), wat zorgt voor een hogere helderheid en een langere batterijduur ondersteund door zonne-energie.
  • De kleinere 42mm-variant, gekend als de Fenix S, is verwijderd uit de Solar-editie. Er bestaat nu enkel nog een 43mm variant in de Fenix 8 Amoled.


    Naast deze veranderingen zijn er enkele software-updates doorgevoerd, die voornamelijk bestaan uit aanpassingen in de gebruikersinterface. (widgets, instellinge, activiteit/workout pagina's, meldingen). Er zijn ook leuke nieuwe functies zoals: focus mode, dynamische rondrit, krachttrainingsschema's, etc. 

Verbeterde batterij: 
 

Voor de Solar-units laat het nieuwe zonnepaneel de batterijduur als volgt toenemen vergeleken met de Fenix 7 Pro Solar-edities van dezelfde maten:

GPS Alleen:

  • 47mm: Van 73 uur naar 92 uur
  • 51mm: Van 122 uur naar 149 uur

Alle GPS-systemen:

  • 47mm: Van 48 uur naar 59 uur
  • 51mm: Van 77 uur naar 92 uur

Alle Systemen + Multiband:

  • 47mm: Van 26 uur naar 43 uur
  • 51mm: Van 41 uur naar 65 uur

Let op! Het zonnepaneel is alleen beschikbaar bij de Fenix 8 Solar MIP-gebaseerde modellen, niet bij de AMOLED-modellen.


Hier is een volledig overzicht van de batterij specificaties:

Stem- en geluidsfuncties:

Een van de belangrijkste nieuwe functies is het toevoegen van een ingebouwde speaker en microfoon. Garmin heeft in wezen alle stemfuncties van hun Venu 3 horloges overgenomen op de Fenix 8 en daar enkele extra mogelijkheden aan toegevoegd.
 

De nieuwe functies:

  • Toegevoegde hardware speaker/microfoon (voorheen had de Fenix alleen een pieper)
  • Mogelijkheid om telefoongesprekken te voeren via het horloge (telefoonverbinding is vereist)
  • Mogelijkheid om Siri/Google/Samsung spraakassistenten vragen te stellen via de microfoon van het horloge
  • Offline Garmin spraakassistent (geen telefoonverbinding vereist)
  • Mogelijkheid om muziek af te spelen via de speaker op het horloge
  • Opnamefunctie voor spraakmemo's
     

Laten we meteen beginnen met de nieuwe offline Garmin spraakassistent. Deze functie werkt volledig offline en vereist geen verbinding met je telefoon of internet. Met de nieuwe Garmin spraakassistent kan je basisfuncties op het horloge uitvoeren via spraak. Om deze functie te activeren, houd je de bovenste rechterknop ingedrukt, waarna de microfoon begint te luisteren.

Voorbeelden van dingen die je kunt vragen zijn: “Start een hardloopsessie”, “Start een timer van 10 minuten”, “Wat is mijn hartslag?”, “Locatie opslaan”, “Speel muziek af”, “Toon de timer”, en ga zo maar door. Het horloge luistert vervolgens naar je stem en toont na enkele seconden ‘Verwerken’.
 

Wijzigingen in sport- en navigatiefuncties:

Er zijn hier enkele grote veranderingen, vooral op vlak van uiterlijk en organisatie – de onderliggende functies blijven echter vrijwel hetzelfde. De veranderingen bij de sport- en navigatiefuncties zijn vooral in de gebruikersinterface. De lay-out van de lijst met sporten en apps, het aanpassen van instellingen tijdens het sporten, de navigatie en het bedienen van de muziek zijn bv. veranderd. De nieuwe lay-out biedt extra mogelijkheden en maakt het vooral ook gemakkelijker voor gebruikers om alle mogelijkheden te zien, waar die hiervoor soms wat 'verborgen' waren diep in de menu's.

Duikfunctionaliteit:

Natuurlijk is een van de belangrijkste nieuwe functies de toevoeging van duikfunctionaliteit. Dit omvat zowel een hardware-element (dieptemeter en beter afgedichte knoppen) als een software-element (alle duikcomputerfuncties). Garmin maakt al jaren duikcomputers. Met hun duikhorloges heeft Garmin de duikcomputerindustrie veranderd. De duikfuncties waren steeds enkel beschikbaar in hun Descent horlogereeks, maar nu krijgt ook de Fenix 8 heel wat duikfuncties.

Een overzicht van de duikfuncties:

  • Ondersteuning voor zowel scuba-duiken, apnea (freediving) als snorkelen
  • Ondersteuning voor zowel lucht als nitrox
  • Basis duikplanning
  • Alle normale duikcomputer-velden (diepte/tijd/kompas/watertemperatuur/maximale diepte/etc.)
  • Ondersteuning voor kompasvergrendeling
  • Registratie van GPS in- en uitgangspunten
  • Alle gebruikelijke waarschuwingen voor stijging/NDL/etc.
  • Weergave van de no-fly tijd en oppervlakte-intervallen
  • Volledige integratie met de Garmin Dive-app logs

Modellen in de Garmin Fenix 8 serie:

In de nieuwe Garmin Fenix 8 reeks zijn er heel wat verschillende modellen, zoals: de Fenix 8 Amoled (Sapphire), de Fenix 8 Solar Sapphire en de Fenix E. Daarnaast  werd ook nog eens de Enduro 3 voorgesteld. Elk van deze modellen heeft unieke kenmerken en verbeteringen, hieronder maken we je wegwijs in wat nu net het verschil is tussen alle modellen.

De Fenix 8 Amoled:
 

De Fenix 8 Amoled is de Fenix met het meest heldere Amoled scherm. De Amoled schermen staan gekend om prachtige, felle kleuren, uitstekende leesbaarheid en een hoge resolutie voor scherp beeld. Het nadeel van een Amoled scherm is dat dit meer energie gebruikt. Om een goede batterijduur te behouden zal het scherm van de Fenix 8 Amoled na een tijdje (zelf te kiezen) uitgeschakeld worden. De pols omdraaien of een aanraking van het scherm brengt het horloge weer tot leven.

De Fenix 8 Amoled is voorzien van alle nieuwe functies zoals: ingebouwde speaker en microfoon, duikfuncties, groter scherm (kleine en middenmaat) en de nieuwe software features.

Het horloge bestaat in drie maten: 43mm, 47mm en 51mm. De functies tussen alle horloges zijn hetzelfde, enkel het formaat, de batterijduur en de kleuren zijn verschillend.

De Fenix 8 Amoled bestaat ook in een sapphire versie. De Fenix 8 Amoled Sapphire heeft een zeer krasbestendig saffierglas, een titanium ring én de TopoActive kaarten zijn reeds voorgeladen op het toestel (bij de gewone Fenix 8 Amoled moet je die zelf nog downloaden).

De Fenix 8 Solar Sapphire:

 

De Fenix 8 Solar gebruikt nog het 'klassieke' MIP-scherm. De MIP-schermen zijn in tegenstelling tot de Amoled schermen wél van het 'always-on' principe. Het scherm wordt dus nooit volledig zwart en blijft bv. altijd het tijdstip tonen. Ook gebruikt een MIP-scherm minder energie en heeft de Fenix 8 Solar hierdoor een betere batterij dan de Fenix 8 Amoled. Een ringvormig zonnepaneel dat in de rand van het scherm ligt, zorgt (mits er zon is) voor nog extra batterijduur. Het nadeel van een MIP-scherm is dat de helderheid, de kleuren en de resolutie toch een stukje minder zijn dan de nieuwe Amoled schermen. 

De Fenix 8 Solar is ook voorzien van alle nieuwe functies zoals: ingebouwde speaker en microfoon, duikfuncties  en de nieuwe software features. De schermgroottes wijzigen niet ten opzicht van de Fenix 7 Pro.

Opmerkelijk verschil, de Fenix 8 Solar bestaat maar in twee maten: 47mm en 51mm. De kleinere Fenix S bestaat niet in de solar versie. De functies tussen de twee maten van horloges zijn hetzelfde, enkel het formaat, de batterijduur en de kleuren zijn verschillend.

De Fenix 8 Solar bestaat enkel in een Sapphire versie, en is dus steeds voorzien van het zeer krasbestendige saffierglas, een titanium ring en de voorgeladen TopoActive kaarten.

De Enduro 3:

 

De Enduro 3 is de nieuwste telg in de Enduro-reeks. De Garmin Enduro horloges staan gekend om een ongelooflijke batterijduur. De Enduro 3 is dus gericht op sporters voor wie een extreem lange batterijduur belangrijk is voor bv. ultra-duursport of lange trektochten

Het horloge heeft een MIP-scherm voorzien van Solar Sapphire glas. Het zonnepaneel op de Enduro 3 is ook iets groter dan op de Fenix 8. Hierdoor heeft het horloge een waanzinnige batterijduur van 36 dagen (tot 90 dagen met zonne-energie) in smartwatch-modus en 120 uur (tot 320 uur met zonne-energie) in GPS-modus. Het toestel heeft de nieuwe Gen5 hartslagmeter, is 30 gram lichter dan de Fenix 8 en krijgt ook de nieuwe software features. 

Garmin koos ervoor om niet alle nieuwe hardware te steken in de Enduro 3, wat ook de prijs lager houdt. Het toestel is niet geschikt om te duiken en krijgt ook de ingebouwde microfoon en speaker niet.

De Enduro 3 is enkel beschikbaar in de maat 51mm en is daardoor niet geschikt voor kleine polsen.

De Fenix E:


De Fenix E is een nieuwkomer in de Fenix-serie en richt zich op een meer budgetvriendelijke optie zonder in te boeten op de kernfunctionaliteiten. Dit model biedt de essentiële sport- en navigatiefuncties van de Fenix-serie, maar met een eenvoudiger ontwerp en lagere prijs. Het is een uitstekende keuze voor wie een hoogwaardige Garmin-ervaring wil zonder de extra luxe of geavanceerde technologieën.

De Fenix E krijgt ook het prachtige Amoled scherm en de nieuwe software features in o.a. de gebruikersinterface. Belangrijke dingen die de Fenix E niet heeft en waar het prijsverschil vandaan komt:

  • Slechts leverbaar in één maat: 47mm met het 1,3 inch Amoled scherm
  • Geen Sapphire versie mogelijk, enkel het gekende Gorilla Glass
  • Geen titanium ring (enkel sapphire versie), maar van roestvrij staal
  • Geen LED-zaklamp
  • De 'oude' Gen4 Elevate hartslagmeter, i.p.v. de nieuwe Gen5
  • Niet geschikt voor duiken
  • Geen ingebouwde microfoon en speaker